tel.: 0908 886 383
ŠTÚDIO-LÍNIA – Poprad | Trochu vedy
STUDIO-LINIA - Poprad, vitadu, niode, dieta, protein, chudnúť, chudnut, studio, linia, štúdio, revoločné, revolucne, chudnutie, odstraňovanie celulitídy, detoxikácia organizmu, formovanie postavy, spevňovanie pokožky
Poprad, vitadu, niode, dieta, protein, chudnúť, studio, linia, štúdio, revoločné, revolucne, chudnutie, odstraňovanie celulitídy, detoxikácia organizmu, formovanie postavy, spevňovanie pokožky
3149
page,page-id-3149,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Trochu vedy

 

Pri vysokobielkovinovej diéte VITADU chudneme výlučne z telesného tuku a z nebezpečného tuku uloženého na vnútorných orgánoch. Chránime svalové tkanivo. Prečo je to tak?

ČO JE TO GLYKOGEN

Glykogen (glukóza – „živočíšny škrob“ –  zásobný polysacharid v tele)  je to vysoko vetvený polymer tvorený glukózami , ktoré sú navzájom pospájané. Jedna molekula glykogenu se skladá z veľkého množstva molekúl glukózy (cca 120 000 molekúl glukózy). Glykogen máme v tele uložený vo forme granúl v bunkách , predovšetkým v bunkách pečene, ktoré obsahujú približne 18 až 20% glykogenu. Svalové bunky ho obsahujú tiež, ale len asi 0,5-1%.

Priemerný človek má v zásobe cca 250-400 g glykogenu. Veľký vplyv na množstvo glykogenových zásob má naše stravovanie (predovšetkým strava obsahujúca sacharidy).

 

AKÚ FUNKCIU MÁ GLYKOGEN V TELE

Pečeňový glykogen udržuje stabilnú hladinu krvného cukru, svalový glykogen je využitý na svalovú činnosť a ako bezprostredný zdroj energie. Keď sú zásoby glykogenu nízke alebo celkom vyčerpané, náš organizmus pri vysokobielkovinovej diéte využije práve naše nežiadúce tuky, ktoré máme uložené v zásobe, ako nový zdroj energie. Dochádza tak k chudnutiu výlučne z tukových zásob.

KETÓZA A KETOLÁTKY

Ketóza označuje stav organismu, keď je zvýšená hladina ketolátok v krvi. Ketolátky se tvoria v pečeni vtedy, keď  klesnú zásoby glykogenu. Pri nastavení organizmu na vysokobielkovinovú diétu sa glykogen z pečene v priebehu niekoľkých dní spotrebuje. Naše telo však potrebuje energiu na svoju činnosť, a keďže ju nezískava  z prísunu sacharidovv potrave, ČO UROBÍ ?  Začne ju získavať z rozkladu mastných kyselín.

Tu nastáva proces, pri ktorom dochádza k odbúravaniu našich tukových zásob a my začíname chudnúť a pritom strácať uložené tuky.  Pri tomto procese vznikajú produkty, ktoré organizmus využíva ako zdroj energie – ketolátky, označované tiež ako ketonové látky  a to  acetacetát, kyselina karboxylová a acetón.  Acetacetát a kyselina karboxylová slúži ako zdroj energie pre tkanivá. Prebytočné ketolátky, ktoré telo nespotrebuje na energiu sa vylúčia močom a acetón sa vydychuje pľúcami z tela von.

 

CHRÁNIME SVALOVINU

Keďže diéta je zložená z prísunu vysokohodnotných bielkovín s veľmi nízkym obsahom cukrov a tukov, aktivuje sa odbúravanie zásobného tuku v organizme a zároveň dochádza k ochrane svalového tkaniva. Dochádza teda k redukcii hmotnosti na úkor tukových zásob – teda k zdraviu prospešnému chudnutiu.

 

PREČO PRÁVE VYSOKOBIELKOVINOVÁ DIÉTA

Pri nízkoenergetických diétach chudneme najprv zo svaloviny a veľmi ťažko z tukových zázob. Trápime sa a chudnutie takmer pokaždé vzdávame. Výsledný efekt v nedohľadne a ak nejaký áno, tak väčšinou krátkodobý s jojo efektom. Pri vysokobielkovinovej diéte je to naopak. Svalovinu chránime a chudneme práve z našich nepekných faldíkov. Pomáhame našim vnútorným orgánom – srdcu, pľúcam, obličkám… odľahčiť ich od nánosov tukov a tým im uľahčiť ich funkciu. Cítime sa ľahši a zdravší. Vysoký krvný tlak sa dostáva do normálnych hladín a znižuje sa cholesterol.  Pri pohľade do zrkadla zisťujeme, že faldy uložené na bruchu, stehnách a bokoch sa zmenšujú. 

Vysokobielkovinová diéta VITADU je zdravé a správne chudnutie overené rokmi a praxou.

 

Pre viac informácií nás kontaktujte